2009. február 17., kedd

Csúszás




Akkora hó van, hogy jjjúúújjúúújj!!!
Tegnap lett is belőle csiszki-csúszkálás, jöttek Macska -Nyúlék is és nagyon jó volt. Készült omlett és minden!!!
De Ma belendülve a tegnapon,Nagyban gondolkozunk!Köríméleztem mindenkinek, hogy jöjjenek és remélhetőleg jönnek is :)

Készül majd a finom forralt bor mazsolával és mindennel...és Az egyetlen ,az igazi, a fenomenális szuper Almás pite!!!!!!

2009. február 12., csütörtök

A Varga Béla



A Vargabéles nagy szerelmem, de valahogy soha nem elég édes, vagy finom amiket veszek, eszek, kapok...Anyukám is próbálkozott vele régen, de valahogy nem jött neki össze. Amikor még a Titel utcában laktunk siheder 12 éves koromban egyszer annyira elrontotta az én Bélámat,az én jó anyám hogy az utcánkban lakó skót juhásznak adtam...de ő is otthagyta.
Táráááám!!! De most jöjjön a csodám, lehet, hogy édes,nem baj, lehet,utána nem tudok mozdulni nem baj! :)

Hozzávalók:
1 csomag réteslap
30 dkg cérnametélt (húslevestészta)
50dkg túró
4 tojás
30 dkg porcukor
250g mazsola
5dl tejföl
1 vanillincukor...vagy 2
hajós rum :):)
1 citrom reszelt héja

Bekapcsolom a sütőt (mivel nekem sima mezei gázsütőm van csak kicsi-közepes-vagy nagy lángot tudok mondani) és közepes lángon hagyom bemelegedni
A cérnametéltet gyorsan kifőzöm és hagyom a szűrőben lecsepegni. A mazsolát jól megmosom és egy kicsi tálkába teszem. A tálkába pedig nem mást löttyintek ,az aszalt szőlőszemek hadára,mint egy kis rumot. ..bármilyet. Nekem sütő rumom volt itthon.
A túrót jól összekeverem a tojások sárgájával, a vanillincukorral, a porcukorral, a tejföllel, a reszelt citrom héjával és hozzá suttyantom a már kicsit részeges mazsoláimat, a rummal (!) együtt. :)
A már lecsepegett tésztát finoman összekeverem az álom masszámmal amit már folyamatában annyiszor megkóstoltam ahányszor csak lehetett.Ha ez megvan gyorsan felverem a tojásfehérjét és azt is balerina óvatossággal hozzákeverem a tésztás masszához.
Én nem sima sütőt használok, hanem csatos tortaformát :) Szerintem szebben is néz ki ,mint egy sima tepsiben sült Béla, és azért ajándéknak sem utolsó,mert miért is ne lehet valakinek ilyen tortája ...hm
A tortaformát kikenem vajjal, és szépen bele terítgetem a réteslapokat, úgy,hogy mindenhol kilógjon. Belekavarom Varga Béla lelkét a sütőformába a réteslap kilógó részeit visszahajtogatom a massza tetejére és még 2-3 réteg réteslapot teszek rá. Amikor megvagyok bekenem a tetjét olvasztott vajjal (amivel asz egész sütés alatt még 1-2-szer megkenem) és betessékelem őkelmét a sütőbe. Lejjebb veszem egy kicsit a gázt és 10 percig csak alacsony hőfokon sütöm, hogy az alja ne égjen oda azonnal, de azután jöhet a közepes ....durva...közepes...semmi 180 fok...(amúgy most csak irigykedek ám mindenkire akinek olyan naggyon jó készüléke van)
összességében 40 perc alatt megvan minden faxni nélkül.
Sok porcukorral a tetején tálalom.
Jó étvágyat

És a paradicsomos,fokhagymás,bazsalikomos kenyerem!hm..

Kelesztés 1,2


Az első kenyér

2009. február 11., szerda

Kenyér sütés pikk meg a pakk

Én imádom a kenyereket, kb úgy ,mint Gombóc Artúr a csokoládét. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer csak majd rám jön az, hogy neki kezdjek és bumm! a nagymamám módjára kenyeret süssek otthon.
Pedig eljött a pont Október idusán, és nagyon boldog lettem a végeredménytől. Ehető lett és azonnal betermeltük, vajjal és borocskával. A kenyerem,kicsi volt, fantasztikusan fűszeres, aranybarna színű és meleg. Az októberi naplementében lefotóztuk,így persze még szebb :) lett...és után elég hamar már csak a morzsákért küzdöttünk.

Azért nem teljesen eredeti kenyér, mert nem kovászos, hanem élesztős, de szerintem a gyorsaságát tekintve ezért előnyösebb is.
kb fél kilós kis kenyér lesz belőle,ha valaki nagyobbat szeretne arányosan növelje az adagokat...
Hozzávalók:
500gr finomliszt( na ettől hízunk)
15gr szárított élesztő
1tk cukor

őrölt bors
45ml oliva olaj( ha úgy könnyebb akkor egy feles oliva :) )
3 dl langyos víz
és BÁRMILYEN fűszer amit csak szeretek!!!rozmaring, kakukkfű, római kömény, oregáno...bármi. Szárított paradicsom, oliva bogyó, fokhagyma,lilahagyma...bármi belekerülhet ízlés szerint
1 tojássárgája+1ek víz a kenéshez
Összeállítani is nagyon egyszerű :)

A lisztet tálba szitálom és összekeverem a szárított élesztővel. Hozzáadom a sót a borsot, az olajat és a vizet. 5 perc alatt megdagasztom a bumszlis végű dagasztókarral a robotgéppel. A dagasztás vége felé dolgozom bele az összes többi fűszert, vagy az én ízlésemnek belevaló fanatsztikumokat.
A tálat amiben a megszületendő kenyér van letekarom és egy nagyon okos módszerrel megkelesztem .Nekem sima gázsütőm van minden faxni nélkül, de szerintem így is tökéletes. Egy szóval leszedem a felső rácsot, bekepcsolom a sütőt és bebugyolálom pár rétegbe a tálat...Pikk ás pakk a duplájára kell(40 perc).Ha ez meg történt újra átgyúrom lisztezett deszkán. Sütőpapírral bélelt gyümölcskenyér formában 40 perc alatt készre sütöm..A sütő aljába e másik tepsit is teszek amiben víz van,így sütés közben nem szárad kia kenyér,állítólag

Hogy szép aranybarna teteje legyen, 1 tojássárgáját összekeverek 1 evőkanál vízzel és miközven hősöm a sütőben megvalósítja önmagát néha megkenegetem ezzel a masszával, hogy kész kenyérként gyönyörű nap barnított olasz dzsigolónak érezhesse magát :)