2009. február 12., csütörtök

A Varga BélaA Vargabéles nagy szerelmem, de valahogy soha nem elég édes, vagy finom amiket veszek, eszek, kapok...Anyukám is próbálkozott vele régen, de valahogy nem jött neki össze. Amikor még a Titel utcában laktunk siheder 12 éves koromban egyszer annyira elrontotta az én Bélámat,az én jó anyám hogy az utcánkban lakó skót juhásznak adtam...de ő is otthagyta.
Táráááám!!! De most jöjjön a csodám, lehet, hogy édes,nem baj, lehet,utána nem tudok mozdulni nem baj! :)

Hozzávalók:
1 csomag réteslap
30 dkg cérnametélt (húslevestészta)
50dkg túró
4 tojás
30 dkg porcukor
250g mazsola
5dl tejföl
1 vanillincukor...vagy 2
hajós rum :):)
1 citrom reszelt héja

Bekapcsolom a sütőt (mivel nekem sima mezei gázsütőm van csak kicsi-közepes-vagy nagy lángot tudok mondani) és közepes lángon hagyom bemelegedni
A cérnametéltet gyorsan kifőzöm és hagyom a szűrőben lecsepegni. A mazsolát jól megmosom és egy kicsi tálkába teszem. A tálkába pedig nem mást löttyintek ,az aszalt szőlőszemek hadára,mint egy kis rumot. ..bármilyet. Nekem sütő rumom volt itthon.
A túrót jól összekeverem a tojások sárgájával, a vanillincukorral, a porcukorral, a tejföllel, a reszelt citrom héjával és hozzá suttyantom a már kicsit részeges mazsoláimat, a rummal (!) együtt. :)
A már lecsepegett tésztát finoman összekeverem az álom masszámmal amit már folyamatában annyiszor megkóstoltam ahányszor csak lehetett.Ha ez megvan gyorsan felverem a tojásfehérjét és azt is balerina óvatossággal hozzákeverem a tésztás masszához.
Én nem sima sütőt használok, hanem csatos tortaformát :) Szerintem szebben is néz ki ,mint egy sima tepsiben sült Béla, és azért ajándéknak sem utolsó,mert miért is ne lehet valakinek ilyen tortája ...hm
A tortaformát kikenem vajjal, és szépen bele terítgetem a réteslapokat, úgy,hogy mindenhol kilógjon. Belekavarom Varga Béla lelkét a sütőformába a réteslap kilógó részeit visszahajtogatom a massza tetejére és még 2-3 réteg réteslapot teszek rá. Amikor megvagyok bekenem a tetjét olvasztott vajjal (amivel asz egész sütés alatt még 1-2-szer megkenem) és betessékelem őkelmét a sütőbe. Lejjebb veszem egy kicsit a gázt és 10 percig csak alacsony hőfokon sütöm, hogy az alja ne égjen oda azonnal, de azután jöhet a közepes ....durva...közepes...semmi 180 fok...(amúgy most csak irigykedek ám mindenkire akinek olyan naggyon jó készüléke van)
összességében 40 perc alatt megvan minden faxni nélkül.
Sok porcukorral a tetején tálalom.
Jó étvágyat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése