Ímhol ő:
Füstölt sonkás pite
A fodros szélű, enyhén lapos, kerámiából készült tortaformáknak egyszerűen nem tudok ellenállni. Többféle méretű és színű is van, és bármelyikre ha ránézek, úgy érzem, szinte kelletik magukat, hogy süssek bennük valamit. Ez a füstölt sonkás pite pontosan így született meg. Ott állt üresen és hívogatóan a fodros szélű tortaforma, a hűtőmben meg volt egy jó adag maradék füstölt, főtt sonka. Ez a füstölt sonkás pite kovászos uborkával és hideg sörrel nekem maga a rusztikusan jóízű mennyország.
Hozzávalók:
A tésztájához:
25 deka liszt
1 teáskanál só
frissen őrölt bors
12.5 deka fagyosan hideg vaj
5 evőkanál jéghideg víz
A töltelékéhez:
1 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
50 deka füstölt, főtt sonka
2 evőkanálnyi apróra vágott, friss petrezselyem
3 tojás
2 teáskanál enyhén csípős mustár
10 deka reszelhetően kemény sajt (amilyen épp van otthon)
liszt a tészta nyújtásához
vaj a tortaforma kikenéséhez
Azzal kezdem, hogy beteszek egy pohár vizet pár percre a fagyasztóba.
Aztán a tompakarú keverőkart (a párom nótoriusan ismételgeti, hogy ezt szerinte dagasztókarnak hívják, hát legyen: a dagasztókart ) beleillesztem a robotgépbe és beleszórom a gép keverőedényébe a lisztet meg a sót. Tekerek hozzá frissen őrölt borsot is -sokkal jobb ízű lesz így a tészta-, aztán kiveszem a hűtőből a fagyosan hideg vajat és rekordsebeséggel felkockázom. Beleszórom a vajkockákat a robotgépbe, majd 1 perc alatt morzsásara keverem szét őket a sós, borsos liszttel. A vajas-lisztes morzsát egy nagyobb keverőtálba zuttyantom, és előveszem a mélyhűtőből a jéghideg vizet. 5 evőkanálnyit hozzákanalazok belőle a morzsás liszthez, majd néhány laza csuklómozdulattal összegyúrom a pite tésztáját. Utána folpackba csavarom és beteszem a hűtőbe úgy 20-30 percre. (Vagy napokra, ha például elfeledkezem róla és így sem lesz semmi baja.)
Bekapcsolom a sütőt, mert így bőven lesz ideje felmelegedni 200 C-ra (gázsütőnél ez 6-os fokozat).
Amíg a sütő melegszik és a tészta pihen a hűtőben, addig belelötykölöm az olajat egy serpenyőbe és gyenge tűzön megpárolom benne az apróra vágott hagymát. Utána kicsit erősebbre tekerem a lángot és a párolt hagymához keverem a felkockázott főtt, füstölt sonkát is. Hagyom, hogy 1-2 perc alatt illatozóra hevüljenek a sonkakockák, de utána már le is veszem a tűzről serpenyőt. Megszórom a picit megpirított húsdarabokat az apróra vágott petrezselyemmel. Utána villával könnyedén felverem egy kisebb tálban a tojásokat meg a mustárt és amilyen reszelhetően kemény sajtot találok éppen a hűtőben -nyugodtan állomásozhat ott már egy ideje, tökéletes lesz az a pitéhez-, azt gyorsan megreszelem. Végül hozzákeverem a langyos, hagymás sonkához a mustáros tojást meg a reszelt sajtot és kész is a töltelék.
A tésztát előveszem a hűtőből és amikor már van olyan puha, hogy nagy testvér-kistestvér alapon két részre osszam, akkor az enyhén lisztezett gyúródeszkán kinyújtott nagyobb tésztával kibélelem a kivajazott, 25 cm átmérőjű, fodros szélű szélű tortaformát. Belelapátolom a sonkás tölteléket, majd a tészta széleit vizes ujjal megtapicskolom, hogy ráragadjon a kisebbik kinyújtott tésztarész, amellyel beborítom a pitét. Befejezésül még egy késsel beleszúrok a közepébe - itt tud majd kiszökni a gőz és ezért nem lesz púpos- és 35-40 perc alatt aranybarnára sütöm a füstölt sonkás pitét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése